Institutul Intercultural Timişoara (IIT) este o organizaţie autonomă, non-guvernamentală, având o activitate culturală, civică şi ştiinţifică, fără scopuri politice, care aderă la valorile şi principiile Consiliului Europei în materie de interculturalitate. IIT a fost înființată în anul 1992, cu sprijinul autoritatilor locale din Timisoara si al Consiliului Europei.

Prin programele și activitățile sale, IIT urmărește dezvoltarea dimensiunii interculturale în domeniile educației și culturii. IIT promovează, de asemenea, la nivel național și internațional, climatul de toleranta si comunicare interetnica specific orasului Timisoara si regiunii Banatului. În cei peste 20 de ani de experienţă, IIT a stabilit o retea largă de parteneri din diferite regiuni din România și din țările europene, inclusiv instituții, ONG-uri, universități și specialiști din domeniile sale de interes. IIT cooperează foarte bine cu autoritățile locale, regionale și naționale și organizațiile internaționale din domeniile educației, culturii, tineretului și minorităților naționale.

IIT are o experiență vastă și deține o experiență relevantă în ciclul politicilor publice, în special în domeniul culturii și al educației.

În anul 2000 IIT a făcut o cercetare a cererii și ofertei culturale din judetul Timis, in 2001, a inițiat un proiect pilot de dezvoltare a Strategiei Culturale pentru judetul Timis, finanțat de către Fundația Culturală Europeană, prin programul de Politici pentru Cultură. Acesta a fost recunoscut ca proiect inovator la nivel național, iar în 2004 a fost distribuit ca exemplu de bună practică în România și UE, printr-un alt proiect “Împreună – construcția strategiei culturale județului Timiș, modelul dialogului cultural”. În 2007 s-a făcut un proiect de evaluare a impactului Strategiei de la nivel de județ. Evaluarea s-a realizat printr-o cercetare și o serie de întâlniri publice. În anul 2008, IIT a implementat un proiect transfrontalier cu Serbia pentru dezvoltarea turismului cultural în partea românească a Banatului.

În 2008, IIT a implementat un proiect de elaborare a strategiei culturale a municipiului Oradea și în 2010, IIT a elaborat două strategii de dezvoltare a culturii, una pentru municipiul Arad, iar celălalt, pentru județul Arad.

Prin proiectul “Poli culturali – Politica culturală, instrument de dezvoltare comunitară şi regională” IIT îşi urmează direcţia strategică în sprijinirea şi dezvoltarea spaţiului cultural local şi regional.