Municipiul Timișoara (Primăria Municipiului Timișoara) – partner 2 în proiect

Statut juridic: autoritate locală
Obiect de activitate: administraţie publică
Reprezentant legal: Nicolae Robu, Primar
Adresă: B-dul C.D.Loga nr.1, 300030 Timişoara, România

Timişoara este un oraș situat la confluența dintre Occident și Orient, fiind un spațiu intercultural, o arie de convergență multi etnică și propice schimburilor economice. Datorită învecinării cu orașe care sunt și destinații culturale europeene, precum Viena (478km) și Budapesta (270km), Timişoara beneficiază de un flux semnificativ de turiști. De asemenea, poziția geografică a orașului facilitează deschiderea spre schimburi culturale cu Europa Centrală și de Est, pe de-o parte, și cu Euro- regiunea, pe de altă parte, chiar și în perioada comunismului, cand granița de est a României  și-a păstrat o anumită transparență. Având în vedere diversitatea ofertei culturale a orașului și bogatul său patrimoniu cultural, Timişoara reprezintă cel mai important reper cultural din partea de vest al României. Diversitatea patrimoniului cultural și etnic reprezintă structura coeziunii sociale conferind un anume grad de civilizație, ceea ce face ca aceasta să aparțină nemijlocit spațiului cultural european.

Timişoara are numeroase identități. Timisoara este un oraș industrial, orașul premierelor, un centru educațional, orașul florilor și al parcurilor, un oraș intercultural și multi etnic, orașul care s-a ridicat în decembrie 1989 împotriva totalitarismului.

În fiecare an, Timişoara găzduiește peste 60 de prestigioase evenimente culturale, prezentate în fiecare an în Revista ”Revolutionary”, o revistă de factură culturală care promovează cele mai importante evenimente care se desfășoară în oraș pe parcursul unui an. Municipalitatea, fie finanțează o parte dintre aceste evenimente, fie pune la dispoziția organizatorilor asistență logistică și promovează aceste evenimente.

O parte dintre evenimente sunt dedicate muzicii – Festivalul de Operă și Operetă, Festivalul Timișoara Muzicală, Festivalul de Muzică Veche, Festivalul Internațional  JAZZTM, Festivalul Plai, Ziua Timișoarei, Festivalul Inimilor, Fete de la Musique, Timorgelfest, Blues pentru Timisoara, Gala Kamo de Blues şi Jazz, Zilele Muzicii Sacre, Concerte de Anul Nou, Concursul European de Muzică de Fanfară, o alta teatrului și filmului – Festivalul European al Spectacolului. Festivalul Dragamturgiei Româneşti- FEST FDR, Festivalul Euroregional de Teatru Timisoara- TESZT, Festivalul European de Teatru Eurothalia, Festivalul Antagon, Festivalul Filmului Francez, Timishort Film Festival, Festivalul Cinecultura, Festivalul Internaţional de Teatru pentru Tineret în Limbă Germană, Festivalul de Film Umoristic Francez, Caravana Metropolis, iar alte evenimente sunt dedicate literaturii – Festivalul International de Literatura, Bookfest, sau artelor vizuale – Tabăra de creație Pastel Urban , Festivalul Simultan, Cafékultour, Festivalul Internaţional de StreetArt Timişoara, Interdesign, Bienala Internaţională de Artă în Miniatură.

Majoritatea acestor evenimente fac deja parte din tradiția Timişoarei atrăgând numeroși turiști și ducând la promovarea întregii zone de vest a României.

În 2010, Municipiul Timișoara și-a declarat intenția de a deveni Capitală Culturală Europeană în 2021.

Pe lângă îndelungata sa tradiție culturală de 200 de ani, Timişoara are privilegiul de a găzdui un număr mare de instituții culturale – Teatrul Național Timișoara, Teatrul German de Stat Timișoara, Teatrul Maghiar de Stat ”Csiky Gergely”, Teatrul ”Auăleu” (Teatru de garaj și curte), Opera  Națională Română Timișoara, Filarmonica ”Banatul”, Muzeul de Artă, Fundația Triade, Galeria Mansarda, Galeria Jecza, Institutul Francez din Timișoara, Centrul Cultural German din Timișoara, Centrul Cultural ”Plai”, Fundația Rubin, Asociația Simultan, precum și alte instituții de cultură.