Târgul de Paşti

Iepuraşul îi așteaptă pe timişoreni cu multe surprize la Târgul de Paşti, care anul acesta se va desfăşura în luna aprilie, în Piaţa Victoriei. Zeci de căsuţe îşi aşteaptă vizitatorii de toate vârstele, pregătite pentru a satisface toate gusturile – cadouri, decoraţiuni, obiecte cu specific de Paşti, produse handmade şi dulciuri – toate acestea le puteţi găsi în cadrul celei de-a VII –a ediţii a Târgului de Paşti.

www.primariatm.ro

………………………………………………………………………………….

Cafékultour

Cafékultour, eveniment ajuns la cea de-a zecea ediţie în acest an este organizat de către Institutul francez şi Centrul Cultural German din Timişoara. Săptămâna cafenelelor (5-11 aprilie) este întâlnirea anuală festivă din spaţiul neconvenţional al cafenelelor, barurilor, librăriilor din oraş, care oferă publicului larg, de-a lungul celor 7 seri, un program cultural variat. Cafékultour promovează arta tânără în toate formele ei: expoziţii, concerte, lecturi, proiecţii. O săptămănă culturală plasată sub semnul originalităţii, al diversităţii locurilor şi formelor de expresie artistică, o alternativă originală care pune în centrul atenţiei culturile emergente din spaţiul urban timişorean. Evenimentul este realizat cu sprijinul Centrului Ceh Bucureşti, al Institutului Polonez, British Council, Consulatului Onorific al Spaniei la Timişoara şi al Asociaţiei Culturale Via Rumania.

www.ccgtm.ro

www.institutfrancais-roumanie.com

………………………………………………………………………………………………………………………………………

StudentFest

StudentFest, desfăşurat de Organizaţia Studenţilor din Universitatea de Vest din Timişoara, este cel mai mare festival de artă şi cultură adresat studenţilor din România, cu o tradiţie de 23 de ani. Ediţia din acest an va aborda tema IMPACT. Timp de zece zile, între 8 şi 17 mai, Timişoara va deveni un pol pentru artă şi cultură, publicul având şansa să participe la peste 70 de evenimente. Festivalul este împărţit în 13 secțiuni: arte plastice, benzi desenate, concerte, dans, design vestimentar, experimentarium, film, fotografie, literatură, party, publicitate, street art, teatru. Noutatea StudentFest 2014 este secţiunea Benzi desenate. StudentFest înseamnă, în acelaşi timp, un manifest şi o sărbătoare a artei tinere şi îşi continuă an de an misiunea de a oferi un cadru de afirmare pentru artiştiiaflaţi la început de drum.

www.osut.ro

…………………………………………………………………

Săptămâna culturii şi Zilele Filosofiei

Anul acesta, Săptămâna culturii şi Zilele Filosofiei vor fi dedicate descoperirii legăturii dintre filosofie şi ştiinţă. În cadrulSăptămânii culturii(15-22 mai), ediţia a V-a, Asociaţia Noua Acropolă va susţine conferinţe şi workshopuri cu tema: concepţiile ştiinţifice moderne despre Univers, Timp şi Om puse faţă în faţă cu concepţiile lumii antice. Acestui demers de lărgire a orizonturilor culturale i se vor adăuga o piesă de teatru şi proiecţii de film documentar.

Zilele Filosofiei(19-23 noiembrie), ediţia a IX-a, celebrează Ziua Internaţională a Filosofiei declarată de UNESCO. Evenimentul se va desfăşura în luna noiembrie şi va cuprinde o expoziţie despre concepţiile moderne şi cele străvechi privind Cosmosul.
www.noua-acropola.ro

www.facebook.com/NouaAcropolaTm

…………………………………………………………………………………………………………..

Festivalul AccesArt

Artă, muzică şi voie bună – sub acest slogan Fundaţia Rubin vă invită la cea de-a VII-a ediţie a Festivalului AccesArt. Timp de trei zile, între 6 şi 8 iunie 2014, vom anima centrul istoric al Timişoarei cu zeci de ateliere de creaţie şi workshop-uri, expoziţii, piese de teatru şi concerte.Accesul la toate activităţile din cadrul festivalului este liber. Proiectul are un scop participativ şi îşi propune să crească gradul de acces la cultură prin educaţie artistică şi să stimuleze implicarea artiştilor în acţiuni comunitare.

www.accesart.ro

…………………………………………………………………………………………………………………………..

Festivalul Artelor Timişorene

Festivalul Artelor Timişorene aflat anul acesta la prima ediţie doreşte, pentru o săptamână, să reunească valorile culturale şi artistice ale Timişoarei şi să le aducă în spaţii neconvenţionale spre publicul larg. Va avea loc între 9-15 iunie.

Pe parcursul unei săptămâni, în oraş se vor organiza spectacole menite să impresioneze publicul. Artiştii Timişoarei – muzicieni de toate genurile, dansatori, actori şi alţi prestatori de teatru şi film, scriitori, pictori, sculptori, arhitecţi sau designeri, vor apărea în faţa timişorenilor pentru a-i încânta cu talentele lor.

Manifestările vor avea loc atât în aer liber, în Piata Victoriei, pe strada Mărăşeşti, în Parcul Rozelor, pe malul Begăi, precum şi în alte spaţii neconvenţionale.

www.primariatm.ro

…………………………………………………………………………………………

Street Delivery

Festivalul Street Delivery, aflat la al optulea an de prezenţă pe scena culturală timişoreană, s-a remarcat prin atmosfera distinctă şi schimbările pe care le-a adus în mod concret în peisajul urban – promovarea zonelor pietonale şi a activităţilor culturale interactive. Ediţia din acest an se va derula între 13 – 15 iunie, pe strada pietonală Mărăşeşti, iar tema va fi Lumini. Pornind de la jocul de cuvinte lumină/iluminare, împletind iluminismul cu vremurile actuale am ajuns la această idee de iluminare artistică. Astfel, timp de trei zile invităm lumea să se lase purtată de curent, să treacă prin tunelul cultural şi să se scalde într-o altfel de lumină.

www.streetdelivery.ro

www.facebook.com/StreetDeliveryTimisoara

……………………………………………………………………………………………………………………

Fête de la Musique

Sărbătoarea Muzicii are loc în fiecare an în data de 21 iunie şi este una dintre cele mai mari manifestări culturale franceze, „exportată” în peste o sută de oraşe de pe cele cinci continente. Muzicieni profesionişti şi amatori invadează străzile, cafenelele, spaţiile publice pentru a împărtăşi gratuit publicului larg pasiunea pentru muzica de toate genurile. Institutul francez în parteneriat cu Primăria Municipiului Timişoara şi Primăria oraşului Mulhouse propune şi anul acesta, pe scena din Parcul Rozelor, un program pentru toate vârstele şi pentru toate gusturile. Trupe de tineri muzicieni francezi renumiţi şi la început de carieră vor veni la întâlnirea cu publicul timişorean.

www.institutfrancais-roumanie.com
www.fetedelamusique.culture.fr

……………………………………………………………………………….

sTRAdART

 Institutul francez din Timişoara organizează între 27 – 29 iunie cea de-a şasea ediţie sTRAdART, un festival de artă urbană, dedicat practicilor artistice în spaţiul public.

sTRAdARTse desfăşoară în fiecare vară, în Piaţa Traian, şi are un dublu rol: pe de o parte de a promova arta contemporană românească şi străină, în special în rândul generaţiilor tinere şi al populaţiei defavorizate, iar pe de altă parte, de a revitaliza prin acţiuni culturale cartierele istorice ale Timişoarei ca şi spaţii culturale alternative în dezvoltarea creativităţii comunităţii locale.

www.institutfrancais-roumanie.com

………………………………………………………………………….

Teatrul pentru Copii şi Tineret „Merlin”

Pentru copiii, părinţii şi bunicii care vor să se bucure de poveşti şi spectacole pline de farmec şi puse în scenă cu multă măiestrie şi dăruire. Pentru un public doritor de spectacole accesibile, de stradă, care pun în valoare şi marchează sărbătorile din urbe. Pentru toţi aceştia, Teatrul pentru Copii şi Tineret “Merlin” din Timişoara pregăteşte în fiecare an spectacole dinamice şi interactive, montări inedite, vesele, pline de culoare şi avangardiste, gândite pentru a atrage publicul către fenomenul teatral. Teatrul “Merlin” este partener şi, totodată, participă activ la toate manifestările importante organizate de municipalitate: Târgul de Paşti, Târgul de Crăciun, Ziua Timişoarei, Bega Bulevard, Festivalul Baroc.

www.teatrul-merlin.ro

………………………………………………………………………………………………………………

Teatrul Maghiar de Stat

Repertoriul bogat al Teatrului Maghiar de Stat „Csiky Gergely” Timişoara include autori clasici şi contemporani în diferite formule de montare. În stagiunea 2013/2014 se regăsesc montările: Afacere murdară, Regina frumuseţii din Leenane de Martin McDonagh, Sus în adâncuri după Nick Hornby, Cer şi Pământ după John Milton şi spectacolul pentru copii Zâna cu şapte capete după Lázár Ervin, respectiv montarea Incendii de Wajdi Mouawad, care va vedea lumina rampei la începutul lunii mai.Teatrul are numeroase prezenţe la festivaluri naţionale şi internaţionale, dar şi premii prestigioase. Spectacolele se traduc în limba română.

www.tm-t.ro
www.facebook.com/teatrul.maghiar.timisoara

……………………………………………………………………………………………….

Timişoara TESZTează

Festivalul Euroregional de Teatru Timișoara (TESZT), organizat de Teatrul Maghiar de Stat “Csiky Gergely”, va avea loc anul acesta în perioada 23-31 mai. Evenimentul de anvergură internaţională îşi propune promovarea multiculturalității și familiarizarea publicului spectator cu cele mai noi evenimente teatrale din euroregiunea DKMT. Festivalul devine, astfel, o platformă de schimburi culturale, dar şi o oportunitate pentru publicul din Timișoara de a intra în contact cu artişti şi oameni de teatru de un înalt profesionalism. Având o ofertă variată, programul festivalului cuprinde montări excepţionale, dar și evenimente conexe, cu deschideri către alte arte: proiecţii de teatru, lansări de carte, dezbateri, expoziţii şi ateliere.

www.tm-t.ro

www.facebook.com/teatrul.maghiar.timisoara

………………………………………………………………………………………………………………………………

Teatrul German de Stat Timişoara

În anul 2014 Teatrul German de Stat Timişoara dispune de un repertoriu bogat, care se remarcă prin diversitate şi calitate, constituind totodată prilejul întâlnirii cu creaţii ale celor mai reputaţi artişti din ţară şi din străinătate. Celebrul musical Cabaret, de Joe Masteroff, spectacolele Tineri fără Dumnezeu, după Ödön von Horváth, Făptaşi de Thomas Jonigk, Nunta micilor burghezi, de Bertolt Brecht, Pescăruşul, de A. P. Cehov, Neînţelegerea, de Albert Camus sau Fetiţa cu chibrituri, după Hans-Christian Andersen, sunt doar câteva dintre ofertele noastre. Spectacolele se traduc în limba română.

www.teatrulgerman.ro

www.deutschestheater.ro

………………………………………………………………………………………………………………

Festivalul European de Teatru Eurothalia

A patra ediţie a Festivalului European de Teatru Eurothalia va fi organizată de Teatrul German de Stat Timişoara, în perioada 8-16 noiembrie 2014. Cu un program orientat spre calitate şi diversitate, festivalul se doreşte a fi un spaţiu al întâlnirilor, în care să fie înlăturate barierele lingvistice şi culturale. Eurothalia constituie una dintre puţinele ocazii de a prezenta la Timişoara cele mai apreciate şi inovative creaţii teatrale din Europa, spectacole care atrag interesul publicului prin modernitatea şi varietatea opţiunilor, promovând dialogul multicultural specific acestei regiuni de respiraţie europeană.

www.eurothalia.ro

………………………………………………………………………………………………………………………………………………………….

Festivalul European al Spectacolului – Festivalul Dramaturgiei Româneşti

Între 14-18 mai şi 10-17 iunie Teatrul Naţional va fi inima culturală a Timişoarei. FEST – FDR, eveniment organizat de Teatrul Naţional din Timişoara, cu sprijinul Primăriei Municipiului Timişoara şi al Ministerului Culturii, are o tradiţie de peste trei decenii. Manifestarea îşi propune să devină o sărbătoare permanentă a oraşului şi, timp de două săptămâni, va oferi publicului spectacole de teatru-dans, teatru de stradă, muzică, lansări de carte şi ateliere, transformând Timişoara într-o reţea de comunicare culturală şi civică, în spiritul unităţii în diversitate. FEST – FDR vizează conturarea unui profil al dramaturgiei româneşti contemporane şi, în egală măsură, propune spectacole valoroase din ţară şi din străinătate.

www.tntimisoara.com

……………………………………………………………………………………………………………………..

(r)EVOLUŢIA Formei

Fundaţia Triade propune anul acesta (r)EVOLUŢIA FORMEI, un proiect ce reuneşte două concepte: primul, legat de aniversarea a 25 de ani de la Revoluţia din 1989, al doilea, legat de comemorarea a doi importanţi sculptori: Paul NEAGU (1938-2004) şi Peter JECZA (1939-2009), artişti ce au revoluţionat limbajul formal al sculpturii. În această «ramă» conceptuală, va avea loc lansarea concursului de proiecte pentru lucrări de sculptură de for public. Concursul va implica alegerea unui curator, colaborarea cu organizaţii de recunoaştere internaţională şi alegerea unor parteneri strategici. Proiectele lucrărilor vor fi prezentate într-o expoziţie-cadru, susţinută de un catalog care va conţine documentarea etapelor parcurse: pregătirea, schiţele, procesul de lucru, lucrările finite, iar sculpturile selectate spre realizare vor fi amplasate în spaţiul public. Proiectul este promovat de Primăria Municipiului Timişoara şi este dedicat susţinerii candidaturii oraşului la titlul de Capitală Europeană a Culturii 2021.

triade.ro

…………………………………………………………………………………..

Galeria JECZA

Galeria JECZA îşi va orienta anul acesta activitatea pe două paliere distincte: pe de o parte, va continua expunerea unor artişti în al căror potenţial creativ galeria crede cu tărie: Radu Cioca, Bogdan Gîrbovan, Liliana Mercioiu Popa, Genti Korini/Albania, Michele Bressan; pe de altă parte, se va preocupa de impunerea numelor unor importanţi artişti timişoreni pe scena artistică internaţională: Constantin Flondor şi grupul Sigma, Paul Neagu, Peter Jecza. Proiectul îşi propune sporirea vizibilităţii spaţiului creator timişorean, prin promovarea adecvată a acestuia în afara ţării.

www.jecza.ro

…………………………………………………………………………………………….

Festivalul Internaţional Timişoara Muzicală

Filarmonica Banatul Timişoara va organiza cea de-a XXXIX-a ediţie a Festivalului Internaţional Timişoara Muzicalăîn perioada4 aprilie – 16 mai. Festivalul are o tradiţie şi o rezonanţă aparte în memoria timişorenilor. La această ediţie vor participa: Valentin Gheorghiu, Corina Belcea (violonistă cu o impresionanată carieră internaţională, născută în Timişoaraşi stabilită la Londra), Antoine Lederlin/Franţa (celebru violoncelist) şi Nicolae Moldoveanu/Elveţia (dirijor invitat la pupitrul multor orchestre simfonice din întreaga lume). Festivalul a adus în faţa publicului timişorean, an de an, reputaţi muzicieni din ţară şi din străinătate, cu scopul de a promova muzica românească, precum şi prezentarea unor lucrări în primă audiţie.

www.filarmonicabanatul.ro

………………………………………………………………………………………………………………………….

Festivalul de Muzică Veche

În perioada 10-20 septembrie 2014va avea loc cea de-a şaptea ediţie a Festivalului de Muzică Veche. La Follia Baroque Ensembleadună laolaltă artişti interpreţi veniţi din diferite ţări (Italia, Norvegia, Franţa, Belgia, Danemarca, Olanda, Austria, Serbia, Anglia, Canada, Japonia, Australia) a căror valoare este confirmată de participarea lor la multe festivaluri de gen din Europa. Toţi sunt preocupaţi să repună în circulaţie creaţia muzicală a secolelor trecute: piese vechi reprezentative perioadei medievale, a renaşterii sau a barocului timpuriu. Ineditul acestei manifestări constă în faptul că artiştii cântă cu instrumente de epocă.

www.filarmonicabanatul.ro

………………………………………………………………………………………………………………….

Festivalul Inimilor

Anual, la începutul lunii iulie, Timişoara devine capitala artei tradiţionale internaţionale. Festivalul Inimilor este una din cele mai prestigioase sărbători a folclorului românesc şi mondial, prima manifestare de acest gen inclusă în cadendarul UNESCO, un festival de maximă importanţă, un moment special de întâlnire între diverse popoare şi culturi, care se desfăşoară sub semnul păcii. Evenimentul aduce în faţa publicului o explozie de originalitate şi de tradiţii din toate colţurile lumii. Ediţia din acest an se va desfăşura în perioada 09 – 13 iulie, pe scena din Parcul Rozelor din Timişoara.

www.primariatm.ro

…………………………………………………………………………………………………….

Festivalul Internaţional JAZZ™

Încă de la prima ediţie, Festivalul Internaţional JAZZ™ a fost catalogat ca fiind un eveniment cultural de marcă al Timişoarei, atât prin valoarea artiştilor prezenţi cât şi prin numărul de spectatori. JAZZ™ 2013 a însemnat peste 20.000 de oameni prezenţi la concerte în Piaţa Victoriei. Primăria Municipiului Timişoara, prin ediţia din 2014, va continua o tradiţie începută anul trecut, aceea de a aduce la Timişoara, în perioada 9-11 iulie, crema jazzului mondial, împreună cu cei mai în vogă artişti timişoreni ai momentului: Teo Milea, JazzyBIT şi Blazzaj.

La cea de-a doua ediţie şi-au anunţat prezenţa până acum: Anoushka Shankar(11 iulie), sitaristă şi compozitoare, numită Femeia Anului în 2003, nominalizată la 3 Grammy-uri şi câştigătoarea premiului Best Artist din partea Songlines; Terri Lyne Carrington(9 iulie), unul dintre artiştii cei mai apreciaţi ai momentului pe scena mondială de jazz; Neil Cowley Trio (10 iulie) UK Jazz Artist of the Year (2013), BBC Jazz Award pentru cel mai bun album (Displaced); The Cat Empire (11 iulie) cunoscuţi în întreaga lume ca fiind una dintre cele mai bune formaţii live şi Al Jarreau (10 iulie), emblemă a jazz-ului mondial, cu 21 de nominalizări şi 7 premii Grammy câştigate.

jazztm.ro

www.facebook.com/JAZZtmOfficial

………………………………………………………………………………………………

Ziua Timişoarei

Ziua oraşului nostru este marcată în fiecare an în data de 3 august de municipalitatea timişoreană printr-o serie de evenimente culturale. Timişoara îmbracă straie de sărbătoare în genuri şi stiluri diferite. Momentele dedicate timişorenilor şi tuturor celor care trăiesc sau vizitează acest oraş sunt variate: concerte cu artişti români şi străini, expoziţii de artă, acţiuni care să rememoreze personalităţi care au facut şi fac cinste oraşului nostru. Încercăm să marcăm cât mai clar în conştiinţa tuturor Ziua Timişoarei, să menţinem un standard ridicat al tuturor manifestărilor şi să fim mândri de oraşul nostru.

www.primariatm.ro

…………………………………………………………………………………….

Festivalul APLEC

Considerat evenimentului anului, cel mai mare şi cel mai impresionant festival catalan din afara Barcelonei se desfăşoară la Timişoara, între 8 și 10 august. Peste 500 de artişti catalani vor prezenta momente spectaculoase ce includ tradiţionalele parade cu giganţi, jocuri cu foc, castele umane şi multe alte repere ale tradiţiei catalane.

Înscris în prestigiosul calendar internațional CIOFF al UNESCO, APLEC Internacional se află la cea de a 27-a ediţie, pentru prima dată în Europa de Est. Printre oraşele care au găzduit acest eveniment se numără: Amsterdam, Copenhaga, Manchester, Paris, Lisabona, Verona.Organizatori: Asociația Via Rumania Cultura, Primăria Municipiului Timișoara, ADIFOLK Barcelona (Associació per a la difusió del folklore) și Consulatul Onorific al Regatului Spaniei în Timişoara.

www.aplec.ultra-events.ro

……………………………………………………………………………………………………

Festivalul de Operă şi Operetă

Mii de timişoreni vin în fiecare an la întîlnirea cu opera în Parcul Rozelor din Timişoara. Festivalul de Operă şi Operetă, ediţia a X-a, se va desfăşura în ultimele 2 weekend-uri ale lunii august pe scena Teatrului de Vară. Reperele acestei ediţii sunt: Silvia de Emmerich Kalman, Nabucco de Giuseppe Verdi, Voievodul Ţiganilor de Johann Strauss, Ţara surâsului de Franz Lehar, Rigoletto de Giuseppe Verdi, Steaua de sticlă de Dan Ardelean, spectacol de operă pentru copii la matineu, iar în ultima seară, festivalul se va încheia cu îndrăgita operetă Liliacul de Johann Strauss fiul. Toate spectacolele încep la ora 20.30. Accesul publicului, la fel ca şi la ediţiile precedente, va fi liber. Festivalul este prezentat de Opera Naţională Română în colaborare cu Primăria Timişoara şi Casa de Cultură a Municipiului.

www.ort.ro

…………………………………………………………………………………………

Festivalul Bega Bulevard

Pe parcursul a trei zile, în luna septembrie, festivalul Bega Bulevard va aduce, din nou, timişorenilor o serie de concerte, spectacole de teatru, activităţi pentru copii, ateliere de pictură, standuri de informare, activităţi interactive, culturale şi artistice. Sărbătoarea pune în centrul atenţiei canalul Bega, care este un adevărat bulevard viu al oraşului, şi, care deţine un semnificativ potenţial turistic, oferind timişorenilor o varietate de posibilităţi de recreere, de agrement şi de divertisment.Ca în fiecare an, în ultima zi a festivalului are loc concursul tradiţional de răţuşte de plastic.

www.primariatm.ro

…………………………………………………………………………………………………….

Festivalul Plai

Festivalul PLAI este cel mai mare festival “world music” din Europa organizat 100% de voluntari şi primul festival din România prezent în finala EUROPEAN FESTIVAL AWARDS ! În ultimii doi ani prima zi a festivalului a fost SOLD-OUT! PLAI 2014 se va desfăşura în perioada 12-14 septembrie la Muzeul Satului Bănăţean şi, pe lângă secțiunea de muzică, evenimentul reunește 40 de organizaţii ce vor desfășura peste 200 de ateliere.

www.plai.ro
www.facebook.com/PLAIFestival

………………………………………………………………………………………

Festivalul Baroc

Ajuns la cea de-a treia ediţie, festivalul se va desfăşura în perioada 13-19 octombrie, cu dorinţa declarată de a constitui un prilej de a conştientiza moştenirea culturală bogată pe care o are Timişoara. Timp de o săptămână vor avea loc evenimente care vor marca aniversări ale unor personalităţi celebrate atât la nivel naţional: Constantin Brâncoveanu, Anton Pann, cât şi la nivel internaţional: Jean-Philippe Rameau, Galileo Galilei. Figura centrală a manifestării rămâne prinţul Eugeniu de Savoya, personalitate care a marcat un moment de răscruce în istoria Europei – eliberarea cetăţii Timişoara după 164 de ani de stăpânire otomană, în 18 octombrie 1716. Evenimentele se vor desfăşura atât în locaţii convenţionale – Muzeul de Artă, Filarmonica Banatul, Opera Română, cât şi în spaţiul public.

www.facebook.com/FestivalulBarocTimisoara

………………………………………………………………………………………..

Cinema în aer liber

Cele mai bune filme noi, producţii de Oscar, pelicule premiate cu Globul de Aur sau câștigătoare la festivaluri internaționale de renume precum: Cannes, Berlin sau Veneția, vin vara aceasta în Parcul Rozelor din Timișoara. Între 22 şi 27 iulie, timişorenii se vor putea bucura alături de prieteni şi familie de o ieşire la film în aer liber. Cele mai performate echipamente de proiecţie outdoor de la noi din ţară, un ecran imens, un proiector de 17 000 de lumeni  şi un sunet de excepţie  fac din Caravana Metropolis–Cinema în aer liber o experienţă unică şi spectaculoasă.

www.caravana.metropolisfilm.ro

………………………………………………………………………………………………………………………………..

Festivalul Filmului Francez

Festivalul Filmului Francez se va desfășura în luna noiembrie şi propune publicului o selecție de filme care vor fi dedicate cinematografiei franceze de ieri şi de azi.

Vor fi mai multe secţiuni: Comédie, Panorama – cuprinde cele mai importante filme de succes ale anului, Écran large, dedicată filmelor coproduse în Franța, Rétrospective – în atenţia publicului este adus un regizor francez celebru şi Ciné junior, pentru cei mai mici spectatori. Prezenţa unor importanţi regizori francezi şi întâlnirile cu publicul « condimentează » programul bogat al Festivalului.Vor exista filme în competiție precum şi un vot al publicului.

www.institutfrancais-roumanie.com

………………………………………………………………………………..

Festivalul Internaţional de Street Art Timişoara

Aflat la cea de-a patra ediţie, Festivalul Internaţional de Street Art, transformă Timişoara în perioada 15.08 – 15.10.2014, într-o expoziţie permanentă şi, totodată, într-o experienţă estetică multicoloră, provocatoare şi inedită. FISART a demonstrat că se pot face cu investiţii minime în evenimente cu rezultate durabile şi de impact, care contribuie la ameliorarea aspectului urbanistic al oraşului. Arta pe stradă este pentru toată lumea, iar strada devine un spaţiu expoziţional deschis, o resursă şi o sursă de inspiraţie pentru experienţe graffiti şi 3D. Clădirile, parcările, mijloacele de transport în comun, parcurile şi străzile oraşului devin imense pânze, un joc de forme şi culori, un spaţiu al posibilităţilor de comunicare. Bilanţul de anul trecut: 7 săptămâni, 23 de artişti din ţară şi din străinătate, 10 locaţii, 33 de lucrări.

www.fisart2013.enduromania.net

…………………………………………………………………………………

Pastel Urban

Pastel Urban este întâlnirea între artişti din diferite generaţii şi domenii de manifestare ale artelor plastice, având desenul ca limbaj comun şi de bază, pe tema materializării, dezbaterii, prezentării şi desenării în pastel a peisajului urban, în diferite viziuni şi interpretări. Tabăra Pastel Urban reuneşte an de an la Timişoara artişti profesionişti care surprind în pastel arhitectura şi spiritul local al oraşului de pe Bega. Evenimentul îşi propune o readucere a artei plastice şi a artistului mai aproape de public, prin sesiunile de desen în plein air. Ediţia a VII-a va avea loc în perioada 22–26 octombrie 2014.

www.fundatiarubin.ro

……………………………………………………………………………………………………………………………

Festivalul Simultan

SIMULTAN este primul festival din România dedicat artei media şi experimentului artistic, o punte de legătură între diferite medii, încurajând formele noi şi inovative de exprimare artistică, în domeniul artei vizuale şi sonore: proiecţii video, live performance-uri audio-vizuale, concerte de muzică experimentală, instalaţii şi conferinţe. Festivalul îşi propune să promoveze activităţile tinerei generaţii de artişti şi a celor ce se regăsesc în spiritul contemporan, prin introducerea şi prezentarea celor mai inovatoare şi revoluţionare tendinţe. În cele nouă ediţii de până acum, Simultan a prezentat peste 600 de lucrări video din 20 de ţări, prezentări din Anglia, Franţa, Ungaria, Germania, Italia, Olanda, Malaezia, Belgia, Suedia, Austria, Spania USA şi România. A X-a ediţie Simultan va avea loc în perioada 7-11 octombrie 2014, în Sinagoga din Cetate şi în alte spaţii neconvenţionale.

www.simultan.org

……………………………………………………………………………………………

Festivalul Internaţional de Literatură

Ajuns în 2014 la a III-a ediție, Festivalul Internaţional de Literatură de la Timişoara „La Vest de Est / La Est de Vest” (FILTM) se va desfăşura între 22-24 octombrie şi își propune să se constituie într-unul dintre proiectele importante care vor completa oferta de activităţi cu care Timişoara va candida la statutul de Capitală Culturală Europeană în 2021.

De fiecare dată scriitorii timișoreni au fost prezenți, alături de colegii lor din București, atât în postură de moderator, cât şi de autori: Adriana Babeți, Cornel Ungureanu, Daniel Vighi, Robert Şerban şi mai tinerii Tudor Creţu, Daniela Raţiu, Alexandru Potcoavă. Printre cei mai cunoscuţi autori europeni prezenţi la Timişoara îi menţionăm pe: cunoscutul scriitor rus Viktor Erofeev, ucrainianul Iuri Andruchovic, Attila Bartis din Ungaria, Slavenka Drakulic şi Edo Popovic din Croaţia, Dusko Novakovic şi Igor Marojevic din Serbia.

 

………………………………………………………………………………..

Zilele Culturii Spaniole

Asociația Via Rumania Cultura organizează la începutul lunii noiembrie, pentru al treilea an consecutiv, singurul festival din România care prezintă cultura spaniolă printr-o multitudine de forme.Zilele Culturii Spaniole, festival complet și complex, vă invită să participaţi la o gamă largă de manifestări: Expoziţia 500 milioane, conferinţe de literatură şi turism, discuţii libere, curs de gătit rețete ibero-americane, concurs de traducere a poeziei spaniole, proiecţii ale unor pelicule de succes şi un spectaculos concert de muzică spaniolă. Noutatea acestei ediţiiconstă în colaborarea cu diferite comunităţi hispanice din oraș, care vor participa activ în cadrul celor 5 zile ale festivalului.

www.viarumaniacultura.com

……………………………………………………………………………………………………………

Târgul de Crăciun

Târgul de Crăciun a devenit de-a lungul anilor unul dintre evenimentele marcante ale Timişoarei. În luna decembrie, în Piaţa Victoriei va avea loc ce-a de-a VIII- a ediţie. Târgul are de toate pentru toţi – cei mici îşi pot face ucenicia la Atelierul lui Moş Crăciun, iar cei mari se pot bucura de iluminatul festiv de sărbători, de colinde şi, nu în ultimul rând de oferta variată a târgului: icoane și tablouri pictate pe lemn, globuri, dulciuri, articole textile și din piele, decorațiuni pentru brad, bijuterii, accesorii lucrate manual, specialități tradiţionale româneşti la grătar și multe altele.

www.primariatm.ro

…………………………………………………………………………………………….

25 de ani de la Revoluţia Română

Anul acesta, urbea de pe Bega comemorează 25 de ani de la evenimentele sângeroase din decembrie 89. Sacrificiul tuturor celor care s-au jertfit atunci a transformat Timişoara în primul oraş liber de comunism din România. Datorită lor, astăzi, privim înapoi cu respect şi înainte cu speranţă. În perioada 16 – 20 decembrie, Primăria Municipiului Timişoara şi asociaţiile de revoluţionari pregătesc o serie de manifestări comemorative şi un spectacol – eveniment în Piaţa Victoriei, care va marca 25 de ani de la Revoluţie.

www.primariatm.ro